Vad är en företagsmäklare

En företagsmäklare agerar som ombud mellan företag till salu, precis som en fastighetsmäklare förmedlar nya hem eller fastigheter, och potentiella köpare. Om du är intresserad av att bli din egen chef eller funderar på att utöka din verksamhet till en kedja av butiker eller tjänster kan du få hjälp av en företagsmäklare att hitta ett ledigt objekt inom ditt intresseområde.

Företagsmäklaren hjälper till att analysera och värdera verksamheten du är intresserad av. De gör ett eller flera personliga besök för att få sig en bra uppfattning om rörelsen så att de kan förmedla rätt bolag till rätt köpare till ett pris alla känner sig nöjda med.

Auktoriserade företagsmäklare har ofta flera kontor utspridda på orter runt om i landet och de har specialiserat sig inom olika branscher, till exempel transport, handel och industrier. Det kan vara väl värt att göra lite efterforskningar innan man väljer att kontakta en mäklare som passar just dina behov och intressen. En del större företagsförmedlingar samarbetar också med privata finansiärer och kan vid behov hjälpa kunder med en del av finansieringen.

Det finns mängder med små och medelstora företag till salu inom alla branscher. Anledningarna till försäljning kan vara många men oftast beror det på att någon ska pensionera sig, ändrade familje- eller levnadsförhållanden medan andra vill sadla om och göra något nytt.

Oavsett vilken anledningen till försäljningen är kan du vara säker på att den anlitade företagsförmedlingen kommer att göra allt för att matcha rätt köpare och säljare med varandra. Detta genom att först göra en kartläggning om bolaget som innehåller information om bland annat verksamhetsområde, omsättning, kundkrets, personal, utvecklingsmöjligheter med mera. Därefter görs ett urval av lämpliga intressenter för inledande förhandlingar. Efter dessa övergår man till mer formella möten och då kan man till exempel göra ett personligt besök på anläggningen för att få en uppfattning om storlek och vilka förändrings- och utvecklingsmöjligheter det finns.

Mäklare deltar aktivt i förhandlingarna och driver processen framåt genom att inleda diskussioner och komma med konstruktiva förslag och lösningar så att allt till slut landar i ett avtal som samtliga är nöjda med.

Köparen får möjlighet att granska alla uppgifter på detaljnivå innan avtalet utformas och slutförs. En så kallad due dilligence brukar omfatta både finansiella och juridiska frågeställningar liksom en analys av personal, produkter och tjänster.

När det är dags att slutföra avtalet görs detta så detaljerat och noggrant som möjligt, ofta i samråd med båda parternas juridiska ombud. Detta för att undvika eventuella juridiska fallgropar. Mäklaren hjälper till att handskas med de praktiska göromålen, åtgärderna samt att de gör en uppföljning i samband med att den nye ägaren tillträder för att avsluta processen. De får genom detta feedback på sitt egna arbete och värdefull kunskap för att förbättra och vidareutveckla sin verksamhet. En bra företagsförmedlare vet vilken betydelse det har för alla parter att genomföra en affär på ett tryggt och bra sätt.